Nieuws

Studielink op de blockchain? Nu al mogelijk!

Jezelf aanmelden op de universiteit kan soms een hoop bureaucratische rompslomp opleveren. Je moet je inloggen met DigiD, naar de applicatie van Studielink, vervolgens studiefinanciering of een lening aanvragen bij DUO.. Als Nederlandse student kan dit al moeilijk zijn, maar voor internationale studenten kan dit al helemaal onduidelijk zijn. Dat moet makkelijker kunnen, toch? Dat beseft de Rijksoverheid gelukkig ook! De overheid is daarom aan het testen om inschrijvingen plaats te laten vinden op de blockchain.

 

Je kent de blockchain wellicht wel van bitcoins, maar via de blockchain kan er ook informatie worden opgeslagen en beheerd. Ook het inschrijven op een universiteit kan in de toekomst mogelijk zijn via de blockchain-technologie! De rijksoverheid voert nu een pilotonderzoek uit in samenwerking met de gemeente Amstelveen, en richt zich op de eerste inschrijving van internationale studenten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

 

Onoverzichtelijk

Hoe kan de blockchain technologie het aanmeldproces van internationale studenten vereenvoudigen? Op dit moment moeten je internationale studiegenoten met veel zaken rekening houden om zich te kunnen inschrijven op de universiteit. Zo moeten zij ten eerste een visum of verblijfsvergunning aanvragen wanneer zij in Nederland willen studeren. Dit hoeft natuurlijk niet als zij in Europa wonen.

 

Maar hier houdt het alleen niet bij op. Internationale studenten mogen bijvoorbeeld niet veroordeeld zijn voor ernstige misdrijven en moeten een zorgverzekering aanvragen die de ziektekosten in Nederland dekt. Daarnaast moeten deze studenten ook worden onderzocht bij de GGD op tuberculose. Hiernaast moeten zij zich natuurlijk ook inschrijven bij de gemeente, en moeten zij een Burgerservicenummer aanvragen. Pas dan begint de inschrijfprocedure die jij ook gewend bent!

 

Blockchain

Dat dit eenvoudiger moet kunnen, vindt ook de Rijksoverheid. Zij zijn daarom begonnen met een project om de inschrijving op de blockchain te laten verlopen. Hoe werkt dit? Op de blockchain kan informatie op een decentrale manier worden opgeslagen. Dit houdt in dat de informatie niet door een instantie wordt beheerd, maar dat deze wordt gecontroleerd door meerdere computers op het netwerk.

 

Informatie die eenmaal op de blockchain is geplaatst, kan achteraf niet meer worden veranderd. Behalve als de internationale student zijn document nogmaals verstuurd. De documenten worden daarnaast versleuteld opgeslagen op het netwerk, wat het een erg veilig systeem maakt!

 

Inschrijven op de blockchain

Hoe gaat een inschrijving via de blockchain dan in zijn werk? Wanneer een internationale student zich wil inschrijven in Nederland, kan hij of zij de noodzakelijke formulieren inleveren via één applicatie. Via een smart contract wordt dan gecontroleerd of alle informatie klopt. Een smart contract klinkt misschien ingewikkeld, maar het is niets meer dan een programma dat automatisch controleert of de informatie die wordt aangeleverd ook echt klopt. Hier komt dus geen tussenpersoon aan te pas!

 

Alle betrokken partijen zoals de student, de universiteit en de immigratiedienst kunnen gemakkelijk aan de informatie komen. Als er niet aan bepaalde voorwaarden is gedaan, dan wordt dit automatisch bijgehouden in het smart contract. Wanneer alle documenten  juist zijn ingeleverd, geeft het smart contract automatisch een seintje aan het decentrale netwerk. De inschrijving wordt dan direct afgerond, zonder tussenkomst van een derde partij.

 

De aanmeldsystemen van verschillende instanties zoals de studielink, gemeente en de universiteit kunnen dan via deze applicatie samengevoegd worden. Op deze manier kan de internationale student heel makkelijk vanuit één applicatie alle benodigde gegevens versturen, inzien, en zijn inschrijving afronden!

 

Pilot

Het gaat hier nog om een pilot, maar wanneer dit project goed werkt kan het ook op grote schaal worden gebruikt. Op dit moment hebben de eerste internationale studenten zich al ingeschreven via het blockchainproject. Wie weet kan jij je in de toekomst ook wel in- en uitschrijven via deze nieuwe technologie!

 

Studielink op de blockchain? Nu al mogelijk!

Volg ons ook op:

Facebook

Partners

  • Rabobank Bolle Fontys Business Talent Netwerk Studenten Wegwijzer Scriptium kennisDelen
  • housinganywhere Mise en Place Internet en TV Allesineenpakketten Gents onafhankelijk sim only maandelijks vergelijken? online lyca beltegoed opwaarderen? Bezoek Opwaarderen24.nl! InShared autoverzekeringen
  • Maxilia: specialist in relatiegeschenken SKEPP: Kantoorruimte huren Best4U website laten maken AthenaStudies Drukbedrijf van Gompel Rikegroup: servies en glazen bedrukken
T.S.C. St. Olof, Spoorlaan 330-332, 5038 CC TILBURG, Telefoon: 013-5438828, 013-5438829

Privacy   |   Ontwikkeld door SatDesign