Nieuws

Papieren schoolagenda is meer dan notitieboek voor huiswerk

Dat de digitale agenda in een smartphone of tablet de papieren agenda helemaal zou gaan vervangen, blijkt niet uit te komen. Ze gaan nog altijd mee in de schooltas

Wie heeft er nog zijn schoolagenda van vroeger? Veel mensen kunnen deze vraag met ‘ik’ beantwoorden. Zo’n schoolagenda staat namelijk vol herinneringen, aantekeningen, tekeningen, knipsels en plaksels over ‘hoe het was’. En dat is leuk om te lezen en naar te kijken. Vele jaren later ook nog, of juist dan. 

In tegenstelling tot vroegere jaren gebruiken scholieren tegenwoordig ook de digitale agenda op hun telefoon of in hun laptop. Maar toch… de papieren schoolagenda is daarmee niet verdwenen. Sterker nog, sommige (online) winkels zien de verkoop stijgen. 

De rugzak wordt soms vervangen door een heuptasje
Eigenlijk blijft de scholier spullen gebruiken die jaren geleden ook al werden ingezet als je naar school ging: een tas of rugzak, een agenda, etui en broodbakje. Mogelijk wordt de rugzak af en toe vervangen door een fancy heuptasje en het broodbakje door een duurzaam verantwoord broodzakje, maar de papieren agenda blijft. 

Kinderen en scholieren blijken het gewoon fijn te vinden om dingen in hun agenda op te schrijven. En het is bewezen dat als je schrijft worden zaken makkelijker onthouden dan wanneer je ze intypt op een smartphone. Bovendien geeft een weekoverzicht, in een spread over twee opengeslagen pagina’s, veel structuur. 

Ook leuk: weekplanners waar je je eigen draai aan kunt geven
Daarnaast vinden veel scholieren het nog altijd leuk om andere zaken dan huiswerk, in hun agenda te schrijven of te tekenen. Mogelijk is dat ook de reden dat de papieren agenda soms ook vervangen wordt door weekplanners waar je je eigen draai aan kunt geven met versieringen. 

In ieder geval wordt de papieren schoolagenda via bol.com enorm goed verkocht (20 procent meer dan vorig jaar) en doen ook de Hema en de Action het goed. Nu V&D’s schoolcampus niet meer bestaat, tref je ook agenda’s in andere winkelketens als de MediaMarkt en Albert Heijn. 

Hiermee wordt aangetoond dat de papieren agenda nog lang niet verdwenen is, en dat mogelijk ook nooit zal gebeuren. De agenda neemt nog altijd plaats in de schooltassen. Ook al draagt een studente een dames heuptasje, dan nog draagt ze haar agenda met zich mee. Soms past een klein exemplaar zelfs in zo’n heuptas. En vooral meiden weten wel raad met al die pagina’s. Het plakken en knippen en schrijven in de agenda is bij deze groep nog altijd een hit. 

De agenda gooi je niet weg
Aan het einde van het schooljaar geeft de agenda een prachtig beeld van dat jaar. Een tijdsbeeld in een boekje vol herinneringen. Die gooi je niet weg, die bewaar je. Om er later met een glimlach nog eens heerlijk in te bladeren.

Een kleine teleurstelling voor sommigen misschien. Fokke & Sukke zijn niet meer terug te vinden in een agenda en ook de KNVB voetbalagenda is niet meer. Deze waren redelijk aan de prijs (boven de vijftien euro) en dat zien veel scholieren niet meer zitten. 

Papieren schoolagenda is meer dan notitieboek voor huiswerk

Volg ons ook op:

Facebook

Partners

  • Bolle Fontys Business Talent Netwerk Studenten Wegwijzer Scriptium kennisDelen housinganywhere
  • Mise en Place Internet en TV Allesineenpakketten Gents onafhankelijk sim only maandelijks vergelijken? online lyca beltegoed opwaarderen? Bezoek Opwaarderen24.nl! InShared autoverzekeringen Maxilia: specialist in relatiegeschenken
  • SKEPP: Kantoorruimte huren Best4U website laten maken AthenaStudies Drukbedrijf van Gompel Rikegroup: servies en glazen bedrukken
T.S.C. St. Olof, Spoorlaan 330-332, 5038 CC TILBURG, Telefoon: 013-5438828, 013-5438829

Privacy   |   Ontwikkeld door SatDesign