Nieuws

Tips om rond te komen van je studentenbudget

Is het einde van je geld in zicht maar is het pas halverwege de maand? Als student leer je vanzelf om steeds slimmer om te gaan met je studentenbudget. Wellicht leen je wat bij, krijg je geld van je ouders of heb je een bijbaan. Door inkomsten en uitgaven op elkaar af te stemmen kom jij de maand wel door.

Wat krijg je binnen en wat gaat er uit?

Om te weten wat je uit kunt geven is het eerst belangrijk om te weten wat je binnen krijgt. Begin eens met alle inkomsten op een rijtje zetten. Je inkomsten bestaan bijvoorbeeld uit een basis-/aanvullende studiebeurs, een lening bij ome Duo, wat zakgeld van je ouders, je bijbaan maar ook zorgtoeslag en huurtoeslag. Als student heb je al snel recht op toeslagen dus laat dit gratis geld niet liggen. Kijk vervolgens waar het geld naartoe gaat en neem zaken zoals huur, uitgaan, televisie, internet, collegegeld, boeken, verzekeringen, abonnementen, eten en drinken, kleding, sporten, je telefoon en hobby's op in het overzicht. Nu zie je waar je kunt gaan besparen.

Besparen op uitgaven

Je kunt gemakkelijk geld besparen op je verzekeringen, zoals de zorgverzekering. Aan het eind van het jaar kun je verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken en direct de goedkoopste zorgverzekering afsluiten. Kijk ook eens kritisch naar je andere verzekeringen. Heb je deze echt nodig? Geef jij bijvoorbeeld veel geld uit aan eten en drinken? Die biertjes op de Sociƫteit snappen we, maar op avondeten kun je ook veel besparen. Maak grote porties en eet zo vaak mogelijk met je huisgenoten, jaarclub of dispuut. Het drukt niet alleen de kosten maar is ook een stuk gezelliger dan in je eentje op de bank zitten met een bord bami op je schoot. Ook op je studieboeken kun je flink besparen door deze tweedehands aan te schaffen. Vraag eens rond bij leden die dezelfde studie als jij volgen of ze nog boeken hebben liggen. Op deze manier bespaar je maandelijks mooi een paar tientjes of zelfs meer.

Meer gaan verdienen

Meer gaan verdienen is natuurlijk ook een optie. Je hoeft echt niet veel te gaan werken naast je studie en het studentenleven, maar met een paar honderd euro extra per maand kom je toch net wat lekkerder uit. Ga bijvoorbeeld bijles geven aan middelbare scholieren, draai een aantal shifts in de horeca of doe op je vrije dag promotiewerk. Wat nog slimmer is, is om je bijbaan direct relevant te maken voor je cv. Start bijvoorbeeld een eigen bedrijf dat je parttime onderhoudt naast je studie. Start bijvoorbeeld als freelancer en laat je inhuren door bedrijven om de social media bij te houden of begin een blog over een studiegerelateerd onderwerp. Omdat je eigen baas bent kun je jouw tijd zo indelen als je zelf wilt. Wel zo handig als je een druk studentenleven hebt en zo veel mogelijk feestjes mee wilt pakken!

 

Tips om rond te komen van je studentenbudget

Volg ons ook op:

Facebook

Partners

  • Bolle Fontys Business Talent Netwerk Studenten Wegwijzer Scriptium kennisDelen housinganywhere
  • Mise en Place Internet en TV Allesineenpakketten Gents onafhankelijk sim only maandelijks vergelijken? online lyca beltegoed opwaarderen? Bezoek Opwaarderen24.nl! InShared autoverzekeringen Maxilia: specialist in relatiegeschenken
  • SKEPP: Kantoorruimte huren Best4U website laten maken AthenaStudies Drukbedrijf van Gompel Rikegroup: servies en glazen bedrukken
T.S.C. St. Olof, Spoorlaan 330-332, 5038 CC TILBURG, Telefoon: 013-5438828, 013-5438829

Privacy   |   Ontwikkeld door SatDesign