Nieuws

Extra euro’s voor leukere zaken dan de energierekening


Eerlijk is eerlijk, studenten gaan niet altijd even bewust om met energie. Daarin zijn we zeker niet de enige. Ook het (fulltime)werkende en zelfs al gepensioneerde volk maakt zich hier schuldig aan. Een belangrijk verschil is dat wij vaak slechts werken voor een studentenloontje en dus minder kunnen missen. Geld besparen kan dan ook zeker geen kwaad. Daarvoor hoeft de pret niet minder te worden. Door gewoon te letten op je energieverbruik kun je soms (samen) al honderden euro’s per jaar besparen. Wat, waarom doen we daar nog niks mee?!

 

 Bewust worden van verbruik

Wij als studenten geven geld uit aan zaken die wij belangrijk vinden. Natuurlijk (verplicht) aan de studie. Maar een groot deel van ons inkomen gaat op aan feestjes, bier en… bier. Letten op het verbruik van stroom en gas kan heel wat extra biertjes opleveren. Toch geen zin om wat bewuster om te gaan met je energie? Zorg dan in elk geval dat je een energiecontract afsluit met gunstige tarieven en/of kortingen. Wil je wel je best doen om het verbruik te verminderen? We hebben hieronder wat tips voor je op een rijtje gezet.

 Koelkasten vol met bier

In sommige studentenhuizen staat er in elke studentenkamer een koelkast, en die slurpen behoorlijk wat energie. Vooral omdat ze heel het jaar aan staan. Hoeveel er wordt verbruikt, hangt onder andere af van de grootte, het energielabel, het aantal keer openen van de deur (en de duur daarvan) en de leeftijd van de koelkast; oude koelkasten verbruiken vaak veel meer stroom dan nieuwe varianten. Een koelvriescombinatie van 8 jaar oud verbruikt jaarlijks zo’n 350 kWh, waarvoor je met een tarief van 18 cent jaarlijks € 63,- aan stroom betaalt. Stel een deel van het studentenhuis kan koelkasten delen, waardoor er een aantal uit het stopcontact gehaald kan worden, dan is er best een leuke besparing te behalen. En dat betekent… meer bier voor iedereen.

 Lichten laten branden

Studenten zijn er goed in om lichten te laten branden waar het niet nodig is. Stel één gloeilamp van 60 watt blijft een jaar lang 24/7 branden, dan kost dit je in totaal bijna € 95,- aan stroom, terwijl je bijna geen gebruikmaakt van het licht. Staat een ledlamp van 12 watt (zorgt voor evenveel licht) die tijdsduur aan? Dan kost dit op jaarbasis € 19,-. Ledverlichting is duurder in aanschaf, maar is veel zuiniger en heeft een langere levensduur dan gloei- en halogeenlampen. Na de terugverdientijd van de lamp(en) wordt er daarom behoorlijk mee bespaard. Ga dus voor led, en let vooral op het uitzetten van de lichten als je ruimtes verlaat.

 Kachels overal aan en hoog = hoog gasverbruik

Net als onnodig brandende lichten, loeien ook kachels vaak genoeg zonder nut. Hier valt flink te besparen door gewoon een beetje op de temperaturen in ruimtes te letten. Hou de temperatuur in slaapkamers laag als iedereen bijna altijd in de gemeenschappelijke woonruimte is. In een huis met dertien kamers kan dit een besparing van honderden euro’s opleveren. Verlaat jij (of iedereen) een ruimte voor een groot deel van de dag? Zorg er dan voor dat de temperatuur op zo’n 15 graden staat. Hou tussendeuren dicht – deurdrangers kunnen helpen als iedereen in de kerk geboren is in jouw studentenhuis – en zet de kachels een uur voor vertrek of bedtijd alvast lager. Goed om te weten; studeren in een koele ruimte (19 graden) werkt beter.

 Haal stekkers uit stopcontacten

Opladers van mobieltjes, Playstations, dvd-spelers, tv’s en computers continu in het stopcontact houden, zorgt voor sluipverbruik. Dat is het lekken van stroom zonder dat je voordeel beleeft aan deze stroom. Een gemiddeld huishouden is jaarlijks zo’n 450 kWh kwijt aan sluipverbruik en een derde hiervan is te voorkomen door de stekkers uit apparaten te halen en apparaten niet op stand-by maar uit te zetten. Laat je oplader bijvoorbeeld nooit in de oplader zitten zonder dat je telefoon hieraan ligt. Tip: stop alle stekkers van apparaten die uit kunnen in één stekkerdoos en zet deze uit als je de apparaten niet nodig hebt.

 Besparen op de bar

Beschikken jullie over een beertender thuis? Zelfs hierop kun je met je huisgenoten besparen. Geen zorgen, de biertapperijtjes hoeven niet te verminderen. Maar is er geen feestje, zorg dan dat het bier op is en de tap uit. Kan best wat energie schelen. Sommige modellen verbruiken jaarlijks 500 kWh aan energie als ze continu koelen. Dat komt neer op € 90,-. Geen gigantisch bedrag, maar toch de moeite om hier voor een deel op te besparen. Kun je bier kopen met je beertenderbesparing.

 Niet vaak afwassen, één keer veel water

Goed nieuws voor de vieze heren en dames van het huis: stel afwassen uit. Ja, echt. Tenminste, als je altijd maar een klein beetje vaat hebt. Je kunt dit beter laten staan tot je genoeg hebt om echt met een afwasbak heet water schoon te maken. Kijk, water kost geen drol en het verwarmen hiervan eigenlijk ook niet (zo’n € 15,- per jaar als je de afwasbak elke dag één keer vult), máár het blijft een redelijk goed en milieuvriendelijk excuus om de afwas nog even niet te hoeven doen.

Wasjes samenvoegen

Wasmachines en drogers zijn gigantische stroomvreters. Probeer deze vol te krijgen (maar niet stampvol) door wasjes van iedereen samen te voegen als iedereen maar een beetje was heeft. Het kost namelijk veel extra stroom én tijd om allemaal kleine wasjes te draaien. Let ook op de temperatuur; op hoge temperaturen wassen zorgt voor een hoger energieverbruik. Een graad of 40 of 30 is vaak prima. Een katoenwas van 5 kg in een wasmachine met een A-label kost 18 cent op 60 graden en 7 cent op 30 graden. Stél er worden 23 van deze wasjes gedraaid in de week, dan zorgt dit voor een jaarverschil van € 131 ,-. Dat zijn toch 146 biertjes bij Olof. Meer weten over energie besparen met de wasmachine? Milieu Centraal geeft het beste advies.

 Energieverbruik-apps

Mocht je het interessant vinden om te letten op je energieverbruik: er zijn energieverbruik-apps. Eigenlijk elke energieleverancier biedt er wel een aan. Met zo’n app kun je zien wat je dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks verbruikt aan stroom en gas. Ook worden er vaak bespaartips gegeven. Best leuk en interessant om je even mee bezig te houden.

 

 

Volg ons ook op:

Facebook

Partners

  • Rabobank Bolle BBA Tours Fontys Business Talent Netwerk Studenten Wegwijzer Scriptium
  • kennisDelen housinganywhere Mise en Place Internet en TV Allesineenpakketten Gents onafhankelijk sim only maandelijks vergelijken? online lyca beltegoed opwaarderen? Bezoek Opwaarderen24.nl!
  • InShared autoverzekeringen Maxilia: specialist in relatiegeschenken SKEPP: Kantoorruimte huren Best4U website laten maken
T.S.C. St. Olof, Spoorlaan 330-332, 5038 CC TILBURG, Telefoon: 013-5438828, 013-5438829

Privacy   |   Ontwikkeld door SatDesign