Nieuws

Extra tips om geld te besparen met een bewust energieverbruik

In het voorgaande artikel hebben we reeds een aantal energiebesparende tips aangehaald, waardoor er geld overblijft voor prettige zaken in het studentenleven. Het economisch bestaan van een student is niet heel rooskleurig, waardoor elke vorm van besparen waarbij niet hoeft te worden ingeleverd op het levensgeluk, studentenfuiven en de bijbehorende drank altijd meer dan welkom is. De voorgaande adviezen zijn positief ontvangen en daarbij ontvingen we ook nieuwe bespaarmogelijkheden welke we nogmaals middels een bericht graag delen.

Apparaten met een zuinig energielabel

Het werd hiervoor al even aangehaald dat huishoudelijke apparaten met een zuinig energielabel zichzelf terugverdienen, doordat de elektriciteiten en/ of gaskosten daarmee fors omlaaggaan. Veel studenten kopen vaak een koelkast, wasmachine, koffiezetapparaat of televisie tweedehands. Dit zijn vaak oudere modellen met een minder gunstig energielabel. Het kan dan verstandiger zijn een moderne variant aan te schaffen. Een televisie uit bijvoorbeeld 2007 heeft gemiddeld gezien een veel hoger energieverbruik, dan een model uit 2014:

Het verschil bij een LCD televisie van 40-42 inch bedraagt per jaar bij een gemiddeld gebruik op het moment al € 40. Dit verschil neemt komende jaren alleen maar verder toe. Over een gemiddelde "studenten carrière” heb je het dan al over zo’n € 200. Daarnaast kan er bij een voordelig internetabonnement of voor de tv ook al enkele tientjes per jaar worden bespaard.

Kanttekening bij deze energielabels is dat bijvoorbeeld de koelkasten tegenwoordig beginnen met label A. Een koelkast met energielabel A (maar bijvoorbeeld wel A+++) is dus helemaal niet zo zuinig, terwijl een televisie met label A wel heel energiezuinig is. Vergelijk daarom alleen producten onderling met elkaar om te bepalen of het om een zuinig apparaat gaat.

Stel de vaatwasser, wasmachine en andere apparatuur ’s nachts af

Veel woningen beschikken over een nacht- en dagtarief waardoor het verbruik van stroom tussen 23.00 uur en 07.00 uur een stuk goedkoper is dan wanneer stroom wordt verbruikt overdag. Wanneer het niet uitmaakt wanneer de was wordt gedaan of de vaatwasser zijn was draait, dan is het voordeliger om deze tijdens deze tijden aan te zetten.

Lager energieverbruik bij het koken

Veel studenten koken op gas en dat terwijl de prijzen voor gas een stuk hoger liggen dan de prijzen voor stroom. Hierdoor kan het zo zijn dat de energiekosten voor het koken een heel stuk hoger liggen dan je aanvankelijk zou denken. Ook wanneer je op gas kookt zouden de prijzen nog naar beneden bijgesteld kunnen worden:

·        Gebruik niet te veel water. Als je meer gebruikt dan nodig, dan duurt het ook langer voordat het aan de kook komt. Dit kost meer energie.

·        Gebruik een deksel voor op de pan, zodat het water sneller aan de kookt raakt.

·        Vergeet niet de afzuigkap weer uit te zetten wanneer je klaar bent met koken.

·        Gebruik een pan met het juiste formaat. Grote pannen duren langer om te verhitten. Gebruik bij voorkeur een pan dat aansluit op de hoeveelheid dat er gekookt wordt.

Wees voorzichtig met de verwarming

Zet de verwarming ‘s nachts een graadje terug en houdt deuren en ramen goed gesloten, zodat er niet te veel warmte kan ontsnappen. Zo wordt er niet onnodig gestookt wat aanzienlijk kan schelen op de energierekening. Zet ook allelen de radiatoren aan voor vertrekken waar je zelf verblijft. Het zonde om een kamer te verwarmen waar niemand komt.

Meer energiebespaartips vindt je bovendien ook op:

·        https://www.milieucentraal.nl/

·        http://www.overstapgids.nl/

·        http://www.goedkoopsteenergieleverancier.org/

Volg ons ook op:

Facebook

Partners

  • Rabobank Bolle BBA Tours Fontys Business Talent Netwerk Studenten Wegwijzer Scriptium
  • kennisDelen housinganywhere Mise en Place Internet en TV Allesineenpakketten Gents onafhankelijk sim only maandelijks vergelijken? online lyca beltegoed opwaarderen? Bezoek Opwaarderen24.nl!
  • InShared autoverzekeringen Maxilia: specialist in relatiegeschenken SKEPP: Kantoorruimte huren Best4U website laten maken
T.S.C. St. Olof, Spoorlaan 330-332, 5038 CC TILBURG, Telefoon: 013-5438828, 013-5438829

Privacy   |   Ontwikkeld door SatDesign